Malinowy sernik bez sera

Malinowy sernik bez sera

Zainspirował mnie przepis z Paleo Grubs. Oglądając go poczułam, jak cieknie mi ślinka. W dodatku ten skład: orzechy, migdały i olej kokosowy – zdrowe białka i tłuszcze, daktyle – słodycz przyjazna dla kobiet, do tego miód (jeśli surowy, bogaty w cenne enzymy) i maliny – mało cukrów, wiele antyoksydantów i witamin. Nie powiem, że jest to deser niskokaloryczny – jednak nie ma ani jednej pustej kalorii i nawet niewielki kawałek cudownie syci… Najlepiej spożywać latem, chociaż kawałeczek nie zaszkodzi też w długi zimowy wieczór przy kominku.

Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka malin
1/2 szklanki oleju kokosowego
2-3 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny

na spód:
1 szklanka migdałów
12 daktyli
Wykonanie:
1. Orzechy włoskie i nerkowca namaczam na noc w dużej ilości wody. Następnie osączam i suszę w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 80 stopni C.
2. Migdały w skórkach oraz opłukane we wrzątku daktyle wrzucam do kielicha blendera i miksuję na sypką, lekko kleistą masę. Gotową mieszanką wylepiam dno silikonowej foremki o pojemności 1,5 l.
3. Do opróżnionego kielicha blendera wrzucam orzechy, olej kokosowy, maliny, miód i sok z cytryny. Miksuję na jednolitą masę. Wylewam na daktylowy spód, wygładzam powierzchnię, wstawiam do zamrażalnika na kilka godzin. Gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót do góry