Wykłady

Wykłady

Niniejszy wpis jest fragmentem kroniki wykładów, które wygłaszałam w różnych miejscach. W pewnym momencie zaprzestałam zapisywania, ale zamierzam powrócić do tego zwyczaju… kiedy już skończą się czasy wszechogarniającego „onlajnu”, który na dłuższą metę jest męczący dla oczu, drenujący dla energii i zabójczy dla ciała (wielogodzinne siedzenie przed ekranem ma działanie chorobotwórcze, podobnie jak inne rodzaje przewlekłego stresu).

Tak więc, w czasach przedpandemicznych (brzmi prawie jak: prehistorycznych) odwiedzałam ośrodki SPA, ośrodki kultury, uniwersytety trzeciego wieku, szkoły, ośrodki metodyczne i rozmaite inne miejsca, gdzie gromadziło się gremium ciekawe wiedzy na temat sposobów osiągania równowagi na różnych płaszczyznach życia, wpływu odżywiania na różne aspekty organizmu i dietetycznych przyczyn chorób przewlekłych. Kolorowe obrazki poniżej to tytułowe strony prezentacji wykładowych – po paru latach stwierdzam, że była to fajna forma kroniki 😉

Fragment kroniki wykładów

8 stycznia: Ośrodek Medi Spa Mazowsze Ustroń

Dieta odmładzająca (pokarmy, które odmładzają) oraz pokaz wykonania domowego mleczka migdałowego

16 stycznia: Biblioteka Miejska Jastrzębie Zdrój

Jelito – nasz drugi mózg (Jak zaburzenia w pracy jelit wpływają na samopoczucie, nastrój i odporność

25 stycznia: BIT Bielsko-Biała

Odżywianie dla równowagi organizmu

7 lutego: GOK w Stroniu

Dietetyczne przyczyny chorób plus przygotowanie  koktajli proteinowych oraz słodyczy bez cukru i mąki

8 lutego: BIT Bielsko-Biała

Zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu

11 lutego: Jastrzębie Zdrój

Autyzm od  kuchni

16 lutego: Medi Spa Mazowsze Ustroń

Odmładzanie przez odżywianie

16 lutego: UTW Pszczyna

Przez żołądek do… odporności.

23 lutego: GOK Promyk Bystra

Flora bakteryjna: nasz wielki niewidzialny sojusznik. Jak ją wspierać i dokarmiać.

Plus degustacja tarty jabłkowej na spodzie z ciecierzycy.

1 marzec: BIT Bielsko-Biała

Toksyny: czym są, skąd się biorą, jak się ich pozbyć.

2 marzec: Targi Zdrowej Żywności Czechowice

Uzdrowienie od kuchni: dietetyczne przyczyny chorób

6 marzec: Medi Spa Mazowsze Ustroń

Lecznicze działanie postów. Dieta warzywno-owocowa wg dr Ewy Dąbrowskiej

15 marca: BIT Bielsko-Biała

Probiotyki – silne wsparcie dla organizmu

31 marca: EkoTargi Bliżej Zdrowia, Bliżej Natury, Katowice

Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Wpływ pH organizmu na funkcjonowanie człowieka.

1 kwietnia Hotel Amazonka,  Zawada Pilicka

Sposoby przywracania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

2 kwietnia: GOK Promyk Bystra

Post – wielki dar tradycji religijnych. Lecznicze działanie postu.

21 kwietnia Ośrodek Zdrowia Kalwaria Zebrzydowska

Chcę schudnąć na wiosnę. Dlaczego nie mogę?

24 kwietnia Ośrodek Kultury Kubiszówka Bielsko-Biała

Dieta odmładzająca. Pokarmy, które dodają/ujmują lat.

26 kwietnia Ośrodek Metodyczny METIS Katowice

Wpływ odżywiania na fizyczne i psychiczne zdrowie dzieci

27 kwietnia GOK Promyk Bystra

Jadalne dzikie zioła

Plus degustacja sałatki z mniszka i czosnku niedźwiedziego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót do góry