Uczenie zdrowego stylu życia jest moją pasją. Realizuję ją od wielu lat w formie wykładów i warsztatów. Szczególnie lubię te drugie, ponieważ podczas wspólnych działań mogę przekonać uczestników, że na przykład zdrowe gotowanie jest nie tylko łatwe, ale i przyjemne – a efekty bardzo smaczne. Prowadząc zajęcia w społecznościach wiejskich doświadczyłam, jak wspólne praktykowanie zdrowego stylu życia może budować poczucie przynależności do inspirującej grupy i po prostu łączyć ludzi w konstruktywnych działaniach. Czuję wielką satysfakcję, kiedy przy kolejnym spotkaniu uczestnicy opowiadają, że udało im się wprowadzić u siebie coś, co wynieśli z naszych zajęć – i że to coś zmieniło ich życie.
Bardzo chętnie pracuję z dziećmi i młodzieżą – dzieciaki są ciekawe nowości, zainteresowane szybkimi efektami zmiany sposobu odżywiania i zadziwione faktem, że jedzenie w namacalny sposób przekłada się na to, jak funkcjonuje ich organizm – wiele z nich słyszy o takiej opcji po raz pierwszy w życiu. Marzę o tym, aby każda młoda dziewczyna wiedziała, że niewłaściwa dieta może zaburzyć jej układ hormonalny i płodność, podczas gdy dobre jedzenie da jej urodę i pomoże uniknać depresji. Aby każdy młody chłopak wiedział, że odżywianie wpływa na nastrój, poczucie siły i męskość – i to już od najmłodszych lat.
Szczególnie ważne jest dla mnie to, by informacje na temat wpływu odzywiania na geny, mózg, umysł, psychikę i ciało dotarły do rodziców małych dzieci – z doświadczenia wiem, że brak wiedzy o wpływie jedzenia na zdrowie może spowodować, że nieświadomie doprowadzamy dzieci do chorób, które rodzą ich cierpienie i naszą frustrację. I odwrotnie: że korekta sposobu odżywiania najmłodszych potrafi spowodować oszałamiające efekty zdrowotne.
Sporo czasu poświęcam też edukacji seniorów. Okazuje się bowiem, że zmiana stylu życia i odżywiania daje efekty w każdym wieku. Dojrzały wiek nie musi oznaczać utraty sprawności i degeneracji ciała czy umysłu. Wprost przeciwnie – nawet na emeryturze da się zresetować organizm i zacząć nowe życie – w harmonii, sprawności i mądrości.
W moich działaniach edukacyjnych wybieram ścieżkę koherencji serca i umysłu. Wierzę, że wszelka zmiana dokonuje się poprzez przyjęcie tego, co jest, a następnie próbę wyboru takiego rozwiązania, które cierpienie zastępuje spokojem, radością, lekkością. I że przez różne etapy w życiu można przejść pogodnie i z wdziękiem, które daje wewnętrzna równowaga na wszystkich poziomach człowieczeństwa.
Tematy warsztatów i szkoleń, które prowadzę, oscylują wokół wpływu różnych sposobów odżywiania na wszystkie aspekty organizmu: na jego układy (pokarmowy, nerwowy, hormonalny, oddechowy, kostny, krwionośny, ruchowy…), na mikrobiom (czyli ogół mikroorganizmów zasiedlających ciało, które wywierają znaczący wpływ na funkcjonowanie człowieka), na psychikę, umysł, wydolność a nawet relacje z innymi.
Poniżej przykładowe zagadnienia, jakie poruszam na warsztatach.