Niniejszy wpis jest fragmentem kroniki wykładów, które wygłaszałam w różnych miejscach. W pewnym momencie zaprzestałam zapisywania, ale zamierzam powrócić do tego zwyczaju… kiedy już skończą się czasy wszechogarniającego „onlajnu”, który na dłuższą metę jest męczący dla oczu, drenujący dla energii i zabójczy dla ciała (wielogodzinne siedzenie przed ekranem ma działanie chorobotwórcze, podobnie jak inne rodzaje przewlekłego stresu).
Tak więc, w czasach przedpandemicznych (brzmi prawie jak: prehistorycznych) odwiedzałam ośrodki SPA, ośrodki kultury, uniwersytety trzeciego wieku, szkoły, ośrodki metodyczne i rozmaite inne miejsca, gdzie gromadziło się gremium ciekawe wiedzy na temat sposobów osiągania równowagi na różnych płaszczyznach życia, wpływu odżywiania na różne aspekty organizmu i dietetycznych przyczyn chorób przewlekłych. Kolorowe obrazki poniżej to tytułowe strony prezentacji wykładowych – po paru latach stwierdzam, że była to fajna forma kroniki 😉
Fragment kroniki wykładów
8 stycznia: Ośrodek Medi Spa Mazowsze Ustroń
Dieta odmładzająca (pokarmy, które odmładzają) oraz pokaz wykonania domowego mleczka migdałowego
16 stycznia: Biblioteka Miejska Jastrzębie Zdrój
Jelito – nasz drugi mózg (Jak zaburzenia w pracy jelit wpływają na samopoczucie, nastrój i odporność
25 stycznia: BIT Bielsko-Biała
Odżywianie dla równowagi organizmu
7 lutego: GOK w Stroniu
Dietetyczne przyczyny chorób plus przygotowanie koktajli proteinowych oraz słodyczy bez cukru i mąki
8 lutego: BIT Bielsko-Biała
Zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
11 lutego: Jastrzębie Zdrój
Autyzm od kuchni
16 lutego: Medi Spa Mazowsze Ustroń
Odmładzanie przez odżywianie
16 lutego: UTW Pszczyna
Przez żołądek do… odporności.
23 lutego: GOK Promyk Bystra
Flora bakteryjna: nasz wielki niewidzialny sojusznik. Jak ją wspierać i dokarmiać.
Plus degustacja tarty jabłkowej na spodzie z ciecierzycy.
1 marzec: BIT Bielsko-Biała
Toksyny: czym są, skąd się biorą, jak się ich pozbyć.
2 marzec: Targi Zdrowej Żywności Czechowice
Uzdrowienie od kuchni: dietetyczne przyczyny chorób
6 marzec: Medi Spa Mazowsze Ustroń
Lecznicze działanie postów. Dieta warzywno-owocowa wg dr Ewy Dąbrowskiej
15 marca: BIT Bielsko-Biała
Probiotyki – silne wsparcie dla organizmu
31 marca: EkoTargi Bliżej Zdrowia, Bliżej Natury, Katowice
Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Wpływ pH organizmu na funkcjonowanie człowieka.
1 kwietnia Hotel Amazonka, Zawada Pilicka
Sposoby przywracania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
2 kwietnia: GOK Promyk Bystra
Post – wielki dar tradycji religijnych. Lecznicze działanie postu.
21 kwietnia Ośrodek Zdrowia Kalwaria Zebrzydowska
Chcę schudnąć na wiosnę. Dlaczego nie mogę?
24 kwietnia Ośrodek Kultury Kubiszówka Bielsko-Biała
Dieta odmładzająca. Pokarmy, które dodają/ujmują lat.
26 kwietnia Ośrodek Metodyczny METIS Katowice
Wpływ odżywiania na fizyczne i psychiczne zdrowie dzieci
27 kwietnia GOK Promyk Bystra
Jadalne dzikie zioła
Plus degustacja sałatki z mniszka i czosnku niedźwiedziego